torstai 17. kesäkuuta 2010

Kierrätä säästäen vai säästä kierrättäen?

Pieni vihreä mies (vai mikä lie) on istunut olallani, luultavasti, kun olen miettinyt kierrätystä. Meillä se toimii ihan hyvin, mutta mietin laajemmassa mittakaavassa. Mietin miten paljon tuhoa teemme saasteilla, aina vaan uusilla ja uusilla tavaroilla.. Vanhat joutaa roskiin, eli sekajätteeseen useimmiten ja sieltä hiljalleen, jos koskaan, maatuu ja mitä siitä seuraa taas, jos ei maadu tai sinne menee jotain myrkyllisiä aineita. Maa ei jatkuvasti ja loputtomiin voi antaa, me vain otetaan välittämättä siitä. Entäs tulevaisuus, johon lapsiamme olemme ajamassa?!

Meillä kierrätetään biojäte, energiajäte, pahvi, paristot, lasi, metalli, vaatteet, lelut, lääkkeet, pullot ja tölkit. Aloittaessani kierrätystä hämmästyin energia jakeen määrästä!! Siis miten paljon muovia tulekaan joka puolelta! Yritän parhaani mukaan säästää sähköä, säästää bensaa ja pakokaasuja eli kävelemällä jos mahdollista, ostamalla tuotteita suurissa pakkauksissa (vähemmän pakkausjätettä ja yleensä myös edullisempaa). Myös kaikki vanhat tv:t ja perus huonekalut yritämme kierrättää ja saada ne jollekin, joka tarvitsee.

Voisimme parantaa esim. kertakäyttövaippojen vaihtamiseen kestovaippoihin, katsomalla pesuaineiden inci-listaa tarkemmin. Olen myös alkanut taittelemaan itse biopusseja ilmaisjakelulehtien sivuista! :) Kirppareille pitäisi vielä uskaltautua ja unohtaa pöpökammo ulko-ovelle.. Rahaa yritän säästää ostamalla tarjoustuotteita tai leipomalla jotain itse, siinäkin on parantamisen varaa! Rahan säästäminen ei ole koskaan ollut taito, jonka osaisin kovin hyvin.. Se on ainoastaan huono asia. Koko ajan yritän muuttua, joten se olkoon hyvä, että muutoksen tielle olen astunut ja kuljen vain eteenpäin.

Minun maailman parannusohjeita yritän opettaa myös lapsille ja tehdä niistä osan arkea, normaaliksi asiaksi, niinkuin ne onkin. Kaikilla ei ole mahdollisuutta kierrättää, tai sen helppouteen paremminkin, mutta meillä nyt on ja olisi tyhmää jättää se käyttämättä. Se ei oikeasti ole suuri vaiva, mutta sitäkin tärkeämpi asia maapallolle. Aion vielä etsiä Google Earthista kuvan mereltä, jossa on kuulemma jättisuuri lautta muovijätettä, jotka ovat tuulen mukana ajautuneet yhteen. Tämä lautta on siis kilometrien mittainen, en vain muista tarkkoja mittoja.

Muistakaa kiittää luontoa. Mikään ei ole itsestään selvää.

perjantai 4. kesäkuuta 2010

Sairauskierre vol.2

Vesirokko talttumassa potilaasta nro. 1! Katsotaan koska tulee tulevaan potilaaseen nro.2 :)
Ollaan siis oltu sisällä näinä kauniina päivinä, mutta ei voi mitään -kesä on onneksi vielä edessä!

Auto meni huoltoon, kun talvella kuskin oven pelti vääntyi jäästä.. En tiedä milloin saadaan se takaisin.. Pliis pian! En halua miettiä kauppareissuja ilman autoa.. Nytkin suunnitelmat meni plörinäksi (kuten tavallista) kauppareissujen suhteen kun tuli tämä vesirokko. Ei ole oikein liikkeelle päässyt! No eiköhän se auto ensi viikolla olisi valmis? KOP KOP.

Tuntuu, että elämämme on nyt risteyspisteessä. Miten tästä eteenpäin? Menenkö töihin vai en, muutetaanko vai ei, rakennetaanko ja jos niin yhteen tasoon vai kahteen, pysytäänkö tällä asuin kunnalla vai vaihdetaanko..

Miestäni on ainakin rakennuskärpänen todella puraissut :) Rakentaminen ei kyllä haittaisi minuakaan, saisi juuri sellaisen minkälaisen haluaa ja ihan uuden! Kaikki asiat ovat nyt vain heiteltyinä ilmaan ja nyt "vaan" pitäisi osata poimia sieltä ne asiat jotka halutaan. Vaikeaa... Luotan siihen, että aika näyttää! Yleensähän se menee niin, asiassa kuin asiassa, että välillä ei mitään ja välillä kaikki asiat tuppaavat tulemaan samaan aikaan!! Yritä siinä sitten pyristellä ;) Nyt voisi tulla taas jotain vinkkiä ylemmiltä tahoilta, että mitä pitäisi tehdä! (Mummi auta mua!!)

Tänään on mieheni ja minun 1.vuotis hääpäivä! <3 Tänään myös seuraavat mittarit saivat pykälää isommat numerot: seurustelun alusta 8 vuotta, kihloihin menosta 7 vuotta! Huimia lukuja näin nuoriksi! Siihen päälle vielä kaksi lasta. Omakotitalo, koira ja farmariauto odottavat vielä paikkaansa ;)