sunnuntai 5. elokuuta 2012

Terveydeksi

Useimmiten terveys sijoittuu "elämäsi tärkeimmät asiat"-gallupien kärkisijoille. Mitä terveys tarkoittaa? Miten terve haluat olla? Se on hyvä, että niin ajatellaan, muttamitä sen eteen tehdään? Yleensä ei mitään. Asia otetaan huomioon vasta sitten, kun se on menetetty. Kokonaan tai osittain. Vai onko terveys gallupeiden kärjessä vain siksi, koska "niin pitää sanoa/ ajatella"?? Yleensähän ylipainoisetkin aina sanovat,että pitäisi laihduttaa.. Aina se jääkin siihen pitäisi asteelle, koska asialle ei tehdä mitään. Odotellaan vain ihme pilleriä, joka laihduttaisi minut mun puolesta. Monet eivät jaksa nähdä vaivaa terveytensä eteen. Mieluummin maataan sohvalla, katsotaan teeveetä ja syödään.. Eikä edes huomata täyttymisen tunnetta, jos sitä enää muulloinkaan huomaa. Syödään vaan!

Itse ajattelen näin:
Liikkuminen on kivaa, siitä tulee hyvä olo ja hyvä mieli. Keho voi paremmin, verisuonisto, sydän ja keuhkot voivat paremmin, lihakset saavat ärsykettä ja vahvistuvat. Kroppa näyttää hyvältä, mutta se ei ole tärkeintä, vaan se että voi hyvin.

Yleensä nuorena ei osata ajatella aikaa eteenpäin. Jos nyt olet 20v tai (vielä pahempaa) 30v liikkumaton, ylipainoinen ja todennäköisesti omaat epäterveelliset ruokailutottumukset, niin miltähän terveydentilanteesi mahtaa näyttää kun olet 50, 60, 70v... Kuinka pitkälle mahdat elää ja missä kunnossa?! Fyysinen alamäki starttaa, kun 30 pärähtää mittatiin. Tsing! Jos liikunnalisuus jää jääkaapin ja sohvan väliin, niin voi voi.. Kolesteroli, 2 tyypin diabetes, korkea verenpaine, sydäntaudit ja muut verisuonitaudit alkaa ottaa valtaa. Et jaksa kävellä lyhyitä matkoja puuskuttamatta ja hikoilematta ämpärillistä.. Kenkien laitto on tukalaa suuren vatsan takia. Olo on väsynyt, ärtyinen ja tukala koko ajan. Koko ajan.  Miltäs se kuulostaa, oikein mukavalta tulevaisuudeltako? Sitäkö haluat??

Sinulla on vain yksi keho, joka yrittää pitää sinut toimintakykyisenä parhaansa mukaan, jos vain autat sitä. Ravitse kunnolla, terveellisillä vaihtoehdoilla (nälkää ei tarvitse nähdä!!), liikuta sitä pidemmälle kuin jääkaapille ja nuku kunnolla! Aloita pienillä muutoksilla ja lisää niitä hiljalleen, niin ne eivät tunnu liian isoilta ja mahdottomilta. Aloita ravinnosta. Lisää hieman liikuntaa ja arkiaktiivisuutta. Unen määrää en vähättele, totuttele siihenkin, jos tarvetta. Huomaat nopeasti muutoksia ja mielesi virkistyy. Tärkeintä on, ettei anna periksi ja palaa vanhoihin tapoihin. Herkutellakin saa, mutta esim. Kerran viikossa eikä silloinkaan ylilyöntejä. Liikunnassakaan ei kannata hötkyillä, turha se on juoksemaan lähteä ennen kuin osaa kävellä ;)

Huolestuttavaa on se, että lihavuutta ei tunnusteta, ajatellaan itsensä hoikemmaksi ja terveemmäksi kun onkaan. Pelätään vaakaa, kuntosalia, uimahallia... Se on pelkkää itsensä huijaamista! Myös teollisuus on mukana tässä suuressa huijauksessa. Esim. Vaatekauppojen vaatekoot ovat suurentuneet. S,M, L, XL ovat eri koko luokaa kuin ennen. Eri maiden välillä on edelleen eroja, se nyt on selvä. Ruokakaupassa oletkin sellaisessa viidakossa, että huhhuh!! Se vaatii aluksi enemmän  vaivaa tutkia tuoteselosteita, että mitä ne tuotteet oikeasti sisältävätkään. Rasva ei ole vihollinen, niinkuin kevyt tuotteita aina mainstetaan "0% rasvaa!", eikä missään kerrota, että sokeria (=hiilihydraattia) on lisätty senkin edestä ja sehän sitä laardia lisää. Mutta, hiilihydraatti on pääenergianlähde, rasvan ja proteiinin ohella, eikä sitäkään pidä minimoida. Eli älä karppaa tai hulluile muutenkaan ravinnon kanssa. Jalat maassa, järki päässä. Ikävä tosiasia on, että Suomessa kasvikset ja hedelmät ovat kalliita. Liha ja maitotuotteet vielä kalliimpia. Luomusta puhumattakaan! Mutta mieluummin tee ruuat itse niin alusta kuin pystyt.

Tämä on taas sellainen aihe, josta voisi kirjoittaa vaikka miten paljon!


Totuus on totuus, omasta kehosta ja terveydentilasta kannattaa ja pitää olla rehellinen ja realistinen kuva. Sen laiminlyönti kostautuu mitä ikävimmällä tavalla. Toiset saavat uuden mahdollisuuden, toivottavasti ymmärtävät sen käyttää oikein. Kolmatta tuskin enää tulee...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti