perjantai 17. heinäkuuta 2009

Avoin työpaikka: KOTIÄITI

Kotiäitiys on erittäin yleistä ja luonnollista. Siihen kuuluu paljon kaikenlaista ja se on rankkaakin, mutta samalla se antaa niin paljon, että uskallan väittää, että mikään asia ei saa aikaan samanlaista tunnetta. Yhtä hyvää tunnetta. Kotiäitiys on työtä siinä missä muukin, mutta valitettavasti sitä ei katsota niin suurella arvostuksella kuin olisi syytä.

Kotiäidin työssä on seuraavanlaisia kohtia:

  • siivooja
  • kokki (ruuan teko, suunnittelu, osto)
  • lastenhoitaja
  • pyykkäri
  • ohjelmaorganisaattori, viihdyttäjä
  • roudari
  • autonkuljettaja
  • pesijä
  • opettaja/ kouluttaja
  • nukuttaja
  • pukija

Työaika on 24 tuntia vuorokaudessa, 7:nä päivänä viikossa. Olet hälytystilassa koko työajan. Työaikaan sisältyy ruokatunnit vai pitäisikö sanoa hetket, jonka aikana nouset pöydästä ainakin kolme kertaa ja/ tai syötät samalla pienempää lasta ja seuraat isompaa. Alla olevasta "esimerkki työpäivän kulusta" puuttuvat itkukohtaukset yms negatiivinen ja muu, jotka pidentävät tietyn asian loppuunhoitamista. Sekä vaippojen vaihdon ja potan tyhjennykset puuttuvat, joita molempia noin 5-9 kertaa päivässä. Suurimman osan päivästä vie ruokailut, ruuan teko ja sen miettiminen. Toinen aikasyöppö on siivous ja tavaroiden keruu ja laitto omille paikoilleen.

Kotiäidiltä vaaditaan hyviä hermoja, rehellisyyttä, empaattisuutta, positiivisuutta, rauhallisuutta, auktoriteettiä, mielikuvitusta, iloisuutta, stressin sieto kykyä. Lapsenmielisyys ja heittäytymiskyky ovat erittäin suotavia. Maalaisjärjenkäyttö sallittua ja suotavaa. Ilkeyttä, väkivaltaa, lapsellisuutta, huutamista yms ei tule olla lainkaan.

Palkka on todella huono, yö-, ilta-, likaisentyönlisää tms ei ole. Ainoa lisä on lapsilisä, joka on pieni ja menee ruokaan ja laskuihin. Ylimääräistä rahaa ei ole ja joudut kokoajan laskemaan varojasi, säästöön et saa juurikaan mitään. Koulutusta työhön ei ole. Kirjallisuutta löytyy paljon ja sitä voi halutessaan lukea. Lomia ei ole ja vapaa-aika on vieras käsite tällä alalla.

Esimerkki työpäivän kulusta:

Työpäivä alkaa aamupalalla, jonka ensin tai samaan aikaan kanssasi syö lapset. Laitat aamupalan esille, syöt itse ja syötöt toista, peset kädet ja naamat syönnin jälkeen. Ruuat takaisin kaappeihin, pyyhit pöydän ja lattian. Vähän meikkiä, hiusten laittoa ja dödöä kainaloon. Hampaiden harjaus yhdessä lasten kanssa.

Sitten pyykkäät, likaiset koneeseen, puhtaat pois narulta, viikattuina kaappeihin. Siivoukseen kuuluu seuraavat: pyyhit pölyt, imuroit, peset wc:n ja mahdollisesti lattiat. Tätäkään kaikkea et saa tehtyä kerralla ilman keskeytyksiä. Valmistat ruuan. Kattaat pöydän, syötät ja syöt mahdollisesti itse. Lapsien käsien ja kasvojen pesut, pöydän siistiminen ja siivoaminen. Jossain välissä uloskin? Pian päiväunille nukutukset, menee yhtäaikaa tai ei. Yleensä ei. Saat omaa vapaata aikaa noin tunnin päivässä, joka menee netissä...

Sitten välipalaa, syönnin jälkeen taas pesut ja pöydän siivoamiset. Ja ai niin, ne pyykit koneesta narulle! Sitten leikkipuistoon. Mutta se lähteminen ei olekaan niin nopeaa. Pitää antaa isommalle vaatteet, joka pukee itse melkein oikein, vähän pitää auttaa. Puet vauvan, puet itsesi. Pakkaat mukaan kaiken tarpeellisen (avaimet, puhelin, lompakko, aurinkolasit, vaipat, puhdistusliinat, pyyhkeen, rasvat, aurinkorasvan, vettä, hedelmiä...) otat rattaat ja menoksi. Matkalla muistuta liikenteen vaaroista ja olet silmä tarkkana koko ajan. Samoin siellä puistossa, vahdit lapsia ja rattaita ja samalla juttelet muille ja lapsillesi. Kotiinlähtö, taas tsekkaus, että kamat kasassa ja mitään ei puutu. Lapset rattaisiin (tai autoon) ja kotiinpäin.

Sitten kotiin, käsipesut ja syömään. Pöydän kattaus, syöttäminen ja syöt itse, vahdit taas isompaakin. Käsien ja kasvojen pesut, pöydän korjaus ja siivous. Tiskikoneen tyhjennys ja uudelleen lataus, leikkimistä, tavaroiden laittamista paikoilleen, riitojen selvittelyä, neuvomista jne. Tässä välissä usein kauppaan, mutta mielellään ilman lapsia, niin se on nopeampaa ja helpompaa ja muistaa ehkä ostaa kaikki tarvittavat.

Pian jo iltapala ja taas pöydän kattaminen, syöttäminen, pesut ja siivoukset. Iltakylvyt ja rasvaukset, rauhoittuminen ja nukuttaminen. Tavaroiden omille paikoilleen laittaminen, jotta aamulla on mukava herätä. Itse on niin poikki, että nukahtaa ajoissa itsekin. Yöllä heräämiset 0-3 kertaa, yleensä ainakin sen kerran. Sitten taas aamulla aikaisin ylös...

Tästä esimerkistä saattaa puuttua jotain, mutta sallittakoon se tältä kotiäidiltä, sillä raskaus ja kotiäitiys pehmittävät päätä ja aivotyöskentely on suht hidasta, jos on kyse muusta kuin arjen pyörityksestä. Siksi ja jotta kotiäiditkin jaksaisivat paremmin pitää lapsista huolta, heidän pitää pitää itsestään huolta! Sitä omaa aikaa olisi hyvä löytyä myös harrastuksen merkeissä, mielellään liikunnan ja yhdessä ystävän kanssa! Päivässä tuntuu usein tunnit olevan vähissä ja oman harrastuksen mahduttaminen aikatauluun tuntuu stressaavalta.

Lopuksi vielä tsemppiä: HYVÄ ME ÄIDIT! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti